Blogin perustaminen – Näin aloitat menestyvän blogin v. 2020

Olen koonnut tähän blogiartikkeliin todistetusti toimivat step by step -ohjeet, joiden avulla blogin perustaminen onnistuu helposti, nopeasti ja ennen kaikkea oikein!

Ensimmäisen blogini perustaminen ja WordPress-sivuston pystytys opettivat minulle paljon uusia asioita, kirjoittamisesta, hakukoneoptimoinnista ja siitä kuinka osaaminen muutetaan rahaksi verkossa.

Tämän ansiosta pystyn tänä päivänä työskentelemään paikkariippumattomana yrittäjänä ja ansaitsemaan passiivista tuloa blogeilla ja sivustoilla. 

Sittemmin olen perustanut lukuisia uusia blogeja ja sivustoja ja minulle on kertynyt aika hyvä tietotaito verkossa menestymisen vaatimuksista.

Mielenkiintoisia lukuhetkiä tämän artikkelin parissa 🙂

Blogialustan valinta

Olet varmaan kuullut erilaista blogialustoista kuten WordPress tai Blogger. 

Blogin perustajalle on tarjolla niin paljon erilaisia blogialustoja ja vaihtoehtoja, että pää saattaa tässä kohtaa mennä helposti pyörälle.

Kannattaisiko valita ilmainen Blogger vai investoisinko 50 € WordPressiin tai laittaisinko blogin kuitenkin pystyyn johonkin blogiyhteisöön kuten Lilyyn?

Jos haluat uskottavalta näyttävän blogin, niin sijoita hieman rahaa omaan verkkotunnukseen ja WordPress-blogiin.

Jos taas haluat aloittaa bloggaamisen täysin ilmaisella ja helppokäyttöisellä blogialustalla, niin valitse blogger. 

Seuraavaksi perustelen miksi näin on.

Ensinnäkin, oleko koskaan nähnyt Googlen hakutuloksissa blogger -blogeja tai blogiyhteisöihin kuuluvia blogeja? 

Niitä ei tosiaan juurikaan näy. 

Hakukonenäkyvyyden saavuttaminen on joka tapauksessa tyälästä, niin miksi antaa vielä lisää tasoitusta valitsemalla hakukoneoptimoinnin kannalta huono blogialusta?

Miksi oma WordPress blogi on sitten paras vaihtoehto hakukonenäkyvyyden kannalta? 

Ensinnäkin WordPress tarjoaa todella hyviä ja ilmaisia lisäosia, joiden avulla hakukoneoptimointia saa tehtyä helposti ja nopeasti.

Toinen WordPressin ja oman verkkotunnuksen puolesta puhuva tekijä on hakukoneoptimoinnissa erittäin tärkeässä roolissa olevat ulkoiset linkit.

Ihmiset nimittäin linkittävät paljon todennäköisemmin omalla verkkotunnuksella varustettuun ja ammattimaiselta näyttävään sivustoon kuin ilmaisten blogialustojen blogeihin. 

Lisäksi ulkoisten linkitysten hallinta ja uudelleenohjaukset on helppo toteuttaa WordPressissa. 

Jos kuitenkin välttämättä haluat ilmaisen blogialustan, niin valitse Blogspot. Jos joskus haluat siirtää blogisi ilmaiselta blogialustalta omalle domainille, niin Blogspotin kautta se on mahdollista tehdä. Blogspotin kautta saa tehtyä tarvittavat 301-uudelleenohjaukset, mutta monien muiden ilmaisten blogialustojen kautta tämä ei onnistu.

Oman blogin perustaminen WordPressilla

  • Maailman suosituin julkaisujärjestelmä
  • Valtava määrä erilaisia lisäosia ja teemoja
  • Lähes rajattomat mahdollisuudet muokata ulkoasua ja toiminnallisuuksia
  • Oma blogi tuo uskottavuutta
  • Erinomaiset mahdollisuudet tienata rahaa blogillasi
  • Ilmaiset lisäosat, joiden avulla hakukoneoptimointi käy todella helposti
  • WordPress ei ole oikea valinta, jos haluat täysin ilmaisen blogialustan

Oman blogin perustamiseen WordPressilla tarvitset verkkotunnuksen eli domainin sekä webhotellin. Webhotelliksi sopii erinomaisesti esimerkiksi Zoner Startti, jonka hintaan kuuluu myös oma domain.

Blogin perustaminen Bloggeriin

  • Ilmainen
  • Helppo käyttää
  • Et itse omista blogiasi
  • Verkkotunnus muodossa omablogi.blogspot.fi
  • Rajallinen mahdollisuus muokata ulkoasua ja toiminnallisuuksia

Tarvitset ainoastaan Googlen Gmail-tilin, jotta saat aloitettua onam blogin Bloggerissa. Blogin perustaminen tapahtuu osoitteessa Blogger.com.

Blogin perustaminen blogiyhteisöön

  • Ilmainen
  • Blogiyhteisön tuoma näkyvyys
  • Et itse omista blogiasi
  • Blogissasi voidaan näyttää mainoksia, joihin et voi itse vaikuttaa ja joista et saa itse mitään tuloja
  • Rajallinen mahdollisuus muokata ulkoasua ja toiminnallisuuksia
  • Blogin siirtäminen pois blogiyhteisöstä voi olla mahdotonta

Suosittuja blogiyhteisöjä ovat muun muassa Lily, Rantapallo ja Vuodatus.net. Jokaisella blogiyhteisöllä on omat sääntönsä. 

Keksi nimi blogille 

On olemassa kolme vaihtoehtoista strategiaa blogin nimelle. Jokaisella näistä komesta strategiasta on omat hyvät ja huonot puolensa. 

  • Oma nimi blogin nimenä
  • Avainsana blogin nimessä
  • Keksitty brändinimi

Samalla kun mietit vaihtoehtoja blogin nimelle, niin kannattaa tarkistaa domain haun avulla, onko nimeä vastaava verkkotunnus vapaana. 

Oma nimi blogin nimenä

Jos haluat rakentaa henkilöbrändiä, niin silloin oma nimi on erinomainen vaihtoehto. Oma nimi blogin nimenä toimii erittäin hyvin erityisesti silloin kun sinulla on blogin lisäksi muitakin kanavia kuten YouTube tai Podcast.

Esimerkkejä kirjoittajansa nimeä kantavista blogeista:

Avainsana blogin nimessä

Avainsanan käyttäminen domain-nimessä on ikivanha hakukoneoptimointistrategia. Lue lisää domain-nimen vaikutuksesta hakukonenäkyvyyteen.

Avainsanan käyttäminen blogin nimessä voi olla järkevää silloin kun blogilla on yksi selkeä aihepiiri. Avainsanan domainissa kertoo silloin lukijoille ja Googlelle mistä blogissa on kyse.

Toisaalta avainsanadomain mahdollistaa myös blogin kirjoittamisen nimettömänä tai nimimerkin takaa. 

Esimerkkejä avainsanaa domainissa hyödyntävistä blogeista:

Keksitty brändinimi

Keksitty brändinimi on vaihtoehto avainsanadomainille silloin kun kirjoittaja ei halua käyttää omaa nimeänsä blogin nimenä.

Brändimi voi olla täysin keksitty sana kuten Google tai se voi viitata blogin aihepiiriin ilman, että kyseessä olisi kuitenkaan varsinainen avainsanadomain.

Esimerkkejä brändinimeä käyttävistä blogeista:

Varaa verkkotunnus ja hosting

Kun olet keksinyt nimen blogillesi, niin on aika varata domain ja hosting.

Aloittelevalle bloggaajalle riittää yleensä perustason webhotelli kuten Zoner Startti, jonka saa tarvittaessa päivitettyä helposti.

Toisaalta, jos tiedät heti haluavasi panostaa blogiin ammattimaisesti, niin silloin kannattaa harkita CDN-teknologiaa hyödyntävää WordPress hostingia

Se on oikeasti ominaisuuksiltaan ja hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto ja käytän sitä itsekin muun muassa tällä sivustolla jota nyt luet 🙂

Useimmilla hosting -palveluntajoajilla on nykyään helppokäyttöinen "yhden klikkauksen WordPress asennus".  

Alla olevalla videolla näytän kuinka WordPress julkaisujärjestelmä asennetaan helposti Zonerin webhotelliin.

*video tulossa* 

Insert Video

Valitse teema ja muokkaa blogin ulkoasua

Kun WordPress on asennus on valmis, niin on teeman valinnan aika. WordPressiin on saatavilla tuhansia ilmaisia ja maksullisia teemoja, mutta teeman valinnasta ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa.

Teema kyllä määrittelee sivuston ulkoasua ja toiminnallisuuksia, mutta ulkoasua on mahdollista muokata ilman koodaustaitoja siten, että kaksi samaa teemaa käyttävää sivustoa voivat näyttää ulospäin aivan erilaisilta.

Alla olevalla videolla näytän kuinka WordPress-teema asennetaan ja kuinka sivuston ulkoasua pääsee muokkaamaan.

*video tulossa*

Insert Video

Jos haluat panostaa ilmaisteeman sijasta maksulliseen premium teemaan, niin esittelen alla muutamia hyväksi havaitsemiani vaihtoehtoja:

Thrive Themes

Thrive Themes tekee WordPressiin teemoja ja lisäosia, jotka on alusta alkaen suunniteltu konvertoimaan sivuston kävijät seuraajiksi, uutiskirjeen tilaajiksi ja asiakkaiksi.

Käytän Thrive Themesin tuotteita useilla omilla sivustoillani mukaan lukien tällä, jota parhaillaan luet. 

Alla olevalla videolla kerron Thrive Themesin tuotteiden parhaista puolista.

*video tulossa*

Insert Video

Elegant Themes - Divi

Elegant Themesin Divi -teema on valtavan suosittu WordPress premium teema. Divin teeman mukana tuleva drag & drop page builder eli kotisivueditori mahdollistaa näyttävien ulkoasujen luomisen ilman koodaustaitoja. 

Olen itse käyttänyt Diviä aikaisemmin omilla sivustoillani ja voin varauksetta sanoa, että kyseessä on erittäin laadukas WordPress teema. Siirryin kuitenkin itse Divistä Thrive Themesiin, koska Thrive sopii hieman paremmin juuri minun käyttööni.

Alla olevalla Divin mainosvideolla on erittäin hyvin kiteytetty mistä Divissä on kyse.

Laita blogin rakenne kuntoon

Blogeissa näkee usein käytettävän rakennetta, jossa blogin etusivulla näytetään lista uusimmista postauksista ja aina kun blogissa julkaistaan uusi artikkeli, niin se näkyy ensimmäisenä etusivulla.

Vaihtoehtoisesti blogin etusivu voi olla staattinen sivu kuten minulla tällä sivustolla.

Minullakin on etusivulla linkit kolmeen suosituimpaan blogiartikkeliin (voisi olla yhtä hyvin myös kolmeen uusimpaan artikkeliin), mutta blogipostaukset eivät hallitse sivuston etusivua vaan etusivu on itsenäinen staattinen sivu, jolla on sille määritellyt tehtävät ja tavoitteet. 

Ei ole oikein sanoa, että jokin rakenne olisi yksiselitteisesti parempi kuin joku toinen, mutta oleellista on, että valittu rakenne palvelee blogin tavoitteiden täyttymistä.

Jos blogin rakenne askarruttaa, niin tutustu tähän Yoastin artikkeliin, jossakäsitellään sivuston rakennetta hakukoneoptimoinnin ja käytettävyyden näkökulmasta.  

Asenna Google Analytics ja Search Console

Google Analytics kävijäseurantaohjelmalla on helppo seurata kuinka paljon blogissa on kävijöitä, mistä kävijät saapuvat ja mitä he sivustolla tekevät.

Google Analyticsin käyttöönotto onnistuu helposti avaamalla ilmaisen tilin osoitteessa https://analytics.google.com/analytics/web/

Tilin avaamisen jälkeen Google Analytics on asennettava sivustolle ja se onnistuu WordPressin kohdalla todella helposti käyttämällä ilmaista lisäosaa kuten MonsterInsights.

Google Analytics WordPress

Google Analyticsin lisäksi kannattaa ottaa käyttöön myös Google Search Console.

Google Search Console on ilmainen selainpohjainen työkalu, joka on suureksi avuksi sivuston hakukoneoptimoinnissa.

Search Consolen kautta saa paljon hyviä vinkkejä blogipostausten otsikoiden, title tagien, meta descriptioneiden ja sisältöjen optimointiin.

Alla on ohjeet Google Search Consolen käyttöönottoon:

  • Kirjaudu sisään / rekisteröidy Search Consoleen
  • Valitse "lisää ominaisuus" ja syötä sivustosi url-osoite
  • Seuraavaksi sinun on vahvistettava sivustosi omistajuus

Mikäli olet jo asentanut Yoast SEO -lisäosan WordPress blogiisi, niin sivuston omistajuuden vahvistus käy helposti. 

Valitse Yoast SEO:n alta Search Console ja klikkaa "Get Google Authorization Code"

Kirjoita ensimmäiset blogiartikkelisi

Blogipostauksen kirjoittaminen ja julkaiseminen WordPressissa on todella yksinkertaista. Listasin tähän joitakin vinkkejä ensimmäisiä blogiartikkeleitasi varten. 

Älä tee sitä, mitä monet uudet bloggaajat tekevät, ja aloita blogiasi täysin tyhjänpäiväisellä viestillä joka ei oikeasti kiinnosta ketään! (esim. "Tämä on ensimmäinen viesti!").

Sen sijaan, aloita blogisi mielenkiintoisella ja riittävän kattavalla artikkelilla valitsemastasi aiheesta. 

Suosittelen kirjoittamaan 2 tai 3 todella perusteellista artikkelia blogiisi ennen kuin alat tosissaan markkinoimaan blogiasi.

Näille todella kattaville ja perusteellisille artikkeleille on enganninkielinen nimitys "cornerstore content", ja voit lukea lisää aiheesta Yoast SEO blogissa

Jos sinulla on ongelmia ideoiden löytämisessä ensimmäiselle blogipostauksellesi, niin kirjoita pääaiheesi tai jokin siihen liittyvä avainsana Googleeen ja katso, mitä muut ovat kirjoittaneet aiheesta.

Älä kuitenklaan sorru kopioimaan muiden sisältöjä, vaan käytä näitä inspiraation lähteenä.

Voit tehdä omasta artikkelistasi muita perusteellisemman ja paremman. 

Tätä tekniikkaa kutsutaan nimellä skyscraper technique, ja termin on keksinyt Brian Dean, joka on yksi maailman tunnetuimmista hakukoneoptimoijista.Blogilista

Ideana on siis luoda muita korkeampi ja hienompi pilvenpiirtäjä (eli blogiartikkeli), ja isoin ja hienoin luomus saa muita enemmän huomiota ja kerää myös enemmän lukijoita ja linkityksiä. 

Saatat huomata, että käytän edellä mainittua tekniikkaa tässä "blogin perustaminen" -artikkelisssa, jota olet parhaillaan lukemassa. 

Hanki näkyvyyttä blogillesi

Helpoin ja nopein tapa markkinoida uutta blogia on blogin lisääminen suosituimpiin blogiportaaleihin. 

Ihmiset etsivät blogiportaalien kautta tietyn aihepiirin blogeja, joista he ovat kiinnostuneita, joten kiinnitä huomiota, että listaat blogisi relevantteihin kategorioihin.

Suosituimmat blogiportaalit, joihin blogin saa lisättyä:

Muita helppoja ja toimivia tapoja uusien blogipostausten promoamiseen ovat muun muassa postausten jakaminen aiheeseen liittyvissä Facebook ryhmissä ja omien some-tilien perustaminen (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn)

Löydä ideoita ja aiheita avainsanatutkimuksella

Avainsanatutkimuksessa selvitetään millaisia sanoja ja hakulausekkeita ihmiset käyttävät tehdessään hakuja Googlessa.

Avainsanatutkimuksella voidaan selvittää:

  • Uusia avainsanaideoita blogiartikkeleiden aiheiksi
  • Avainsanojen hakuvolyymit, eli kuinka paljon Google hakuja avainsanoilla tehdään kuukaudessa
  • Avainsanojen kilpailutilanne ja vaikeusaste

Ideana on tietysti kirjoittaa sellaisesta aiheesta, joka kiinnostaa lukijoita. Jos johonkin aihepiiriin liittyvillä avainsanoilla on paljon hakuja Googlessa, niin se indikoi, että moni ihminen on kiinnostunut aiheesta ja etsii aiheeseen liittyvää tietoa ja sisältöjä verkosta.

Esimerkiksi tämän blogiartikkelin aihetta "blogin perustaminen" haetaan keskimäärin 1800 kertaa kuukaudessa Googlesta. 

Tutkimalla aiheeseen liittyviä avainsanoja tarkemmin voidaan havaita, että avainsanalla "blogin aloittaminen" on lisäksi hakuvolyymi noin 350 hakua /kk ja kun tähän lisätään kaikki erilaiset long tail versiot avainsanoista, niin selviää, että blogin perustamiseen liittyviä Google hakuja on yli 3000 joka kuukausi.

Avainsanatutkimuksessa pääsee alkuun kokeilemalla ilmaista Ubersuggest avainsanatyökalua.

Lue lisää:

Panosta blogin hakukoneoptimointiin

Hakukoneoptimointi saattaa kuulostaa monesta bloggaajasta tylsältä nörttien puuhastelulta, mutta näin ajattelevat eivät voisi olla enempää väärässä.

Blogin hakukoneoptimointi on ennen kaikkea mielenkiintoisen ja laadukkaan sisällön tuottamista ja kaikista eri tyyppisistä sivustoista, juuri blogien hakukoneoptimointi on kaikkein helpointa ja kerron sille kohta perustelut.

Ensinnäkin blogiin on helppo tuottaa mielenkiintoista ja laadukasta sisältöä, josta Google tykkää.

Kun sanon helppo, niin en tarkoita sitä etteikö sisältöjen kirjoittaminen vaatisi aikaa ja vaivaa.

Tarkoitan tällä sitä, että on täysin luontevaa, että blogipostaus on tuhansien sanojen pituinen järkäle. 

Koitapa kirjoittaa pitkä tarina jostain teollisuuden komponentista tai hankkia linkkejä teollisuusyrityksen myyntisivulle...

...helpommin sanottu kuin tehty.

Omaan blogiin on sen sijaan paljon helpompi kirjoittaa mielenkiintoista sisältöä ja jos sisältö on kunnossa, niin ihmiset myös linkittävät blogiisi ihan omasta tahdostaan eikä hakukonenäkyvyyttä parantavia linkkejä tarvitse välttämättä rakentaa itse ollenkaan. 

Kuinka saada 135% lisää kävijöitä ja 203% enemmän myyntiä kolmessa kuukaudessa

Uusi case study paljastaa, kuinka yli tuplasin sivuston liikenteen lyhyessä ajassa käyttäen hakukoneoptimointia ja samalla kolminkertaistin tulot copywritingin avulla.

Tienaa rahaa blogilla 

On monia tapoja ansaita rahaa blogilla, osa tavoista on suoria ja toiset epäsuoria.

Tavallisin (suora) tapa ansaita rahaa blogilla on affiliate-markkinointi.

Affiliate-markkinoinnissa bloggaaja eli julkaisija kertoo mainostajan tuotteesta tai palvelusta ja laittaa ns. affiliate-linkin sivuilleen.

Kun lukija klikkaa bloggaajan affiliate-linkkiä ja päätyy linkin kautta ostamaan mainostajan tuotteen tai palvelun, niin bloggaaja ansaitsee komission, joka voi olla kiintehintainen summa tai vaikka prosenttiosuus verkkokaupan ostoskorin summasta.

Muita tapoja ansaita rahaa blogilla ovat muun mussa suorat yhteistyösopimukset mainostajien kanssa ja fyysisten tuotteiden tai palveluiden myynti blogin kautta. 

  • Päivi sanoo:

    Tosi hyvä ja selkeä. Kiitos ?

  • wille w sanoo:

    kiitos infosta

  • Christa sanoo:

    Kiitoksia paljon silmiä avaavasta postauksesta. Tämä antoi heti hieman ajattelun aihetta ja toppuutteli minua lähtemästä soitellen sotaan. Tutustun tarkemmin näihin mainitsemiisi työkaluihin (joiden olemassa olosta en tosiasiassa edes tiennyt) ja sitten vasta harkiten valitsen itselleni sopivan pohjan ja lisävarusteet.

  • Merja sanoo:

    Mahtavaa! Tämä kirjoittamasi opastus avasi silmäni. Minulla on vain FB:ssä blogi (@RakkaudestaEgyptiin)kevytblogiksi kai voisi sanoa ja nyt olen sitä muuttamassa ammattinlogiksi, jonka kautta aion myydä e-kirjoja ja muutakin.

  • Moi Mikael! Loistava kirjoitus, sun kirjoitukset on tulleet viime aikoina yllättävänkin usein Googlessa vastaan. Linkitinkin sun hakukoneoptimoinnista kertovan artikkelin omaan artikkeliini Google Search Consolesta (https://annankotisivukoulu.fi/lisaa-kavijoita-kotisivuillesi-google-search-console/) Keep up the good work ja lukemisiin!

  • >
    Scroll to Top