Case nettimylly.fi – Sivuston arkkitehtuurin ja RankBrainin hyödyntäminen optimoinnissa

Rakensin tammikuussa 2018 kaksi uutta sivustoa testatakseni Googlen RankBrain -algoritmin käyttäytymistä ja oppiakseni lisää hakukoneoptimoinnista. Ideana oli tehdä verrattain suppeat sivustot pienellä työmäärällä. Molempiin sivustoihin tulisi yksi pidempi sisältö, jonka lisäksi sivustoilla olisi vain pari  lyhyempää artikkelia.

Toinen sivusto oli optimoitu ensisijaisesti avainsanan "nettisivujen teko" ympärille ja toinen sivusto oli vastaavasti optimoitu avainsanan "kotisivujen teko" ympärille. Molemmilla edellä mainituista avainsanoista on noin 400-500 hakua / kuukausi ja avainsanat ovat käytännössä synonyymeja keskenään. Tarkoitus oli seurata kuinka hakutulossijoitukset kehittyvät sivustoilla ja kuinka hyvin Google ymmärtää synonyymeja ja sisällön merkitystä.

Kerrottakoon, että sivusto, jonka piti rankata avainsanalla "kotisivujen teko" ei koskaan lähtenyt kunnolla lentoon. Sen sijaan toinen sivusto eli nettimylly.fi pärjäsi huomattavasti paremmin. 

Hakukoneoptimointi ja tulokset

Yllä olevan kuva kertoo kaiken oleellisen. Sivusto ei ainostaan ole hakutulosten kärjessä alkuperäisellä tavoiteavainsanallaan, vaan on noussut hiljattain kärkisijalle myös synonyymilla "kotisivujen teko". 

Sivuston hakukoneoptimointistrategia nojaa pitkälti kahteen seikkaan. Ensinnäkin sivuston sisältö on kilpailijoihin verrattuna riittävän hyvin optimoitua ja sisältö on sanamäärältään riittävän pitkä.

Toinen erittäin merkittävä seikka liittyy sivuston arkkitehtuuriin. Melkein kaikilla sivustoilla suurin osa ulkoisista linkeistä osoittaa etusivulle, joten etusivu on siten page rank -arvoltaan sivuston vahvin sivu. Nettimylly.fi:n kohdalla etusivulla on laajin sisältö ja se on optimoitu tärkeimille avainsanoille. Useimilla kilpailevilla sivustoilla sen sijaan sivuston etusivu on enemmänkin visuaalisesti näyttävä luomus, joka jää tekstisisällön määrässä pahasti jälkeen.

RankBrain -algoritmi

Googlen RankBrain on koneopimista hyödyntävä algoritmi, joka auttaa Googlea paremmin ymmärtämään erilaisten hakulausekkeiden pohjimmaisia merkityksiä.

Yksi näkyvimmistä RankBrainin vaikutuksista on synonyymien ymmärtäminen. Synonyymien ymmärtäminen ei ole perinteisesti ollut Googlen suurimpia vahvuuksia erityisesti suomen kielen kohdalla. RankBrainin ansiosta tilanne on kuitenkin mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

Nettimylly.fi nousi hakutulosten kärkeen avainsanalla "nettisivujen teko" kesällä 2018. Samaan aikaan sijoitus avainsanalla "kotisivujen teko" oli todella kehno. Syyskuussa sivusto nousi kuitenkin hakutulosten ensimmäiselle sivulle myös tällä toisella avainsanalla ja lokakuussa oli jo paalupaikka otettu haltuun. 

>
Vieritä ylös