Hakukoneoptimoinnin hinta – Paljonko hakukoneoptimointi maksaa?

Paljonko hakukoneoptimointi maksaa ja mitä ostajan pitää ottaa huomioon?

Tässä artikkelissa keskityn vastaamaan näihin kahteen kysymykseen.

Hakukoneoptimointi hinta?

Hakukoneoptimoinnin hinta on Suomessa noin 50-250 € / h, riippuen hakukoneoptimoinnin tekijästä. Toimistot ovat yleensä kalliimpia kuin freelancerit ja osaavat tekijät ovat luonnollisesti kalliimpia kuin perustason tekijät. Muista tämä! Hakukoneoptimoinnin hinta ei ole olennaista, vaan olennaista on se, mitä hinnalla saadaan eli ROI.

Kuulostaako tuntihinta kovalta?

Hakukoneoptimoinnin ostajan ei kannata keskittyä liikaa tuntihintojen vertailuun, sillä olennaista on se, millaisella taloudellisella investoinnilla saavutetaan tavoitellut tulokset.

Jos edullinen tuntihinta tarkoittaa myös samalla rajallista osaamista, niin haluttuja tuloksia ei välttämättä saavuteta vaikka tekijä käyttäisi kuinka monta tuntia hakukoneoptimoinnin tekemiseen.

Mitä hakukoneoptimoinnista kannattaa maksaa?

Tämä on oikeasti vaikea kysymys, jota jokaisen hakukoneoptimoinnin ostoa aikovan tulisi perusteellisesti pohtia. 

Avain vastauksen löytämiseen on tietysti siinä, kuinka paljon hakukoneoptimointiin kuluu rahaa ja kuinka paljon hakukoneoptimoinnin avulla kasvanut liikenne tuo lisää euroja kassaan.

Tosiasia on, että hakukoneoptimointi voi olla ROI:lla mitattuna todella kannattava sijoitus joillekin yrityksille, mutta täysin kannattamaton investointi toisille.

Esimerkiksi verkkokauppias voi arvioida hakukoneoptimointi-investoinnin kannattavuutta laskemalla kuinka monta euroa yksi orgaanisen liikenteen kautta tullut kävijä tuo keskimäärin yrityksen kassaan.

Ennen laskutoimitusta orgaanisesta liikenteestä kannattaa suodattaa brändihakujen kautta tullut liikenne pois.

verkkokaupan orgaaninen liikenne

Palveluyritysten kohdalla kannattaa arvioida kuinka arvokasta hakukonenäkyvyys palveluihin liittyvillä avainsanoilla on.

Jos yritys tekee hakusanamainontaa ja konversioseuranta on kunnossa, niin hakukonenäkyvyyden arvon saa laskettua jopa avainsanatasolla.

Jos analytiikasta näkee, että esimerkiksi ”keittiöremontti + paikkakunta” -hakusanalla tulee todella hyvin yhteydenottoja, niin remonttifirma voi tehdä laskutoimituksen, jossa otetaan huomioon kuinka moni yhteydenotto johtaa keskimäärin kauppaan ja kuinka paljon katetta yhdestä keittiöremontista keskimäärin jää.

Jos laskutoimitus paljastaa, että kyseessä on yritykselle todella arvokas avainsana, niin silloin yrityksen kannattaa harkita investointia hakukoneoptimointiin. 

Pakettihinta, tuntilaskutus vai tulosperusteinen SEO?

Hakukoneoptimointia myydään jatkuvana palveluna, kertaprojektina, tuntilaskutuksella, kuukausimaksulla ja joskus jopa tulospohjaisesti.

Mistä yrittäjä sitten voi tietää mikä malli sopii yritykselle parhaiten?

Ensinnäkin hakukoneoptimointia EI VOI TEHDÄ pakettihintaan!

Hakukoneoptimointi on:

SEO-auditointi → Ongelmakohtien korjaus → Avainsanatutkimus → Kilpailija-analyysi → Hakukoneoptimointi- ja sisältöstrategian laatiminen → Hakukoneoptimointi- ja sisältöstrategian toteutus → Käyttökokemuksen optimointi → Linkkien hankinta

Ymmärrät varmaan mikä ero on kahvipaketilla ja hakukoneoptimoinnilla.

Kahvia voi ostaa paketissa, mutta hakukoneoptimointipakettien myyjät ovat yleensä huijareita, jotka yrittävät saada yrittäjän sitoutumaan yleensä 12 kuukaudeksi muutaman satasen kuukaudessa maksavaan pakettiin.

Hakukoneoptimointia ei siis kannata ostaa pakettihintaan, mutta joidenkin yksittäisten hakukoneoptimoinnin osa-alueiden kohdalla pakettihinta on ok.

Esimerkiksi SEO-auditointi ja kilpailija-analyysi ovat palveluja, joita muun muassa minä tarjoan pakettihintaan. 

Edellä mainittujen palvelujen kohdalla ei kannata laskea tarjouspyyntöä jokaiselle asiakkaalle erikseen, vaan käyttää aika mieluummin käytännön tekemiseen.

Jatkuva palvelu

Jatkuva palvelu sopii parhaiten yrityksille, jotka ovat valmiita sitoutumaan hakukoneoptimointiin pitkäksi aikaa ja haluavat kehittää sivustonsa kaikkia hakukoneoptimoinnin osa-alueita.

Jatkuva palvelu on usein hyvä valinta verkkokaupoille, varsinkin, jos palvelun saa sovittua lyhyellä irtisanomisajalla.

Tuntilaskutus

Tuntilaskutus sopii hyvin tilanteisiin, jossa halutaan laittaa jotain hakukoneoptimointiin liittyviä asioita kuntoon esimerkiksi SEO-auditoinnin jälkeen.

Tuntilaskutus on hyvä valinta esimerkiksi title tagien ja meta-kuvauksien optimoinnille tai rikkinäisten linkkien korjaamiselle. 

Kertaprojekti

Kertaprojekti sopii oikeastaan ainoastaan pienille yrityksille, joilla on ehkä yksi tai korkeintaan muutamia palveluita.

Kertaprojektissa laitetaan yleensä tärkeimpien laskeutumissivujen sisällöt, titlet ja meta-descriptionit kuntoon, luodaan ehkä pari uutta laskeutumissivua ja rakennetaan ehkä muutamia linkkejä.

Kertaprojektilla voi saada tuloksia aikaan, jos kilpailu on vähäistä ja yleensä tämä tarkoittaa jotain pienessä tai keskisuuressa kaupungissa toimivaa paikallista yritystä. 

Tyypillinen hakukoneoptimoinnin hinta kertaprojeksissa pienelle sivustolle on noin 500-2000 €, riippuen projektin laajuudesta ja työn määrästä.

Tulosperusteinen SEO

Tulosperusteinen hakukoneoptimointi voi toimia silloin kun ostaja tietää tarkasti mitä haluaa.

Jos hakukoneoptimoinnin ostaja tietää, että joku tai jotkin avainsanat ovat hänelle todella arvokkaita, niin tulospohjainen SEO on riskitön vaihtoehto kunhan hakukoneoptimoija noudattaa Googlen verkkovastaavan ohjeita. 

Vinkkejä hakukoneoptimoinnin ostamiseen

Kokosin alle 11 asiaa, joihin hakukoneoptimoinnin ostajan kannattaa kiinnittää huomiota ennen ostopäätöstään. 

Suosittelen myös tutustumaan Googlen omaan hakukoneoptimoinnin osto-opaaseen.

Voin varmuudella sanoa, että lopullinen hakukoneoptimoinnin hinta on sitä alhaisempi, mitä paremmin ostaja tekee kaiken taustatyön ja valmistelun.

1. Huolehdi ennen hakukoneoptimoinnin ostamista, että perusasiat ovat kunnossa

Jos yrityksen tuotteessa, palvelussa tai sivustossa on jotain perustavanlaatuisesti pielessä, niin hakukoneoptimointi ei siinä tilanteessa paljon auta. 

2. Mieti haluatko nostaa koko sivustosi hakunonenäkyvyyttä vai yksittäisten avainsanojen hakutulossijoituksia

Kokonaisvaltainen hakukoneoptimointi voi olla varsinkin suurille sivustoille ja verkkokaupoille järkevämpää kuin yksittäisiin hakusanoihin keskittyminen.

Toisaalta, jos hakukoneoptimointi on yleisesti ottaen kunnossa, mutta hakutulossijoitukset eivät millään suostu nousemaan tietyillä arvokkailla avainsanoilla, niin silloin osaavan hakukoneoptimoijan apu voi olla ratkaisu asiaan. 

3. Mieti tarvitsetko pelkkää konsultaatiota vai käytännön tekemistä

Riittävätkö sinulle pelkät step by step -ohjeet, mitä pitää tehdä vai tarvitsetko apua myös toimenpiteiden toteutuksessa? Konsultaatio tulee yleensä paljon halvemmaksi kuin se, että myös kaikki käytännön toimenpiteet (varsinkin sisällöntuotanto) ostetaan palveluna. 

4. Päätä haluatko toimiston vai freelancerin

Valitsemalla toimiston saat periaatteessa useamman asiantuntijan osaamisen käyttöösi. Tämä voi olla järkevää, jos tarvitset hakukoneoptimoinnin lisäksi laaja-alaisesti palveluita esimerkiksi analytiikan ja sosiaalisen median saralta ja haluat ostaa kaikki palvelut saman katon alta.

Valitsemalla freelancerin säästät todennäköisesti paljon rahaa ja voit saada parempaa osaamista kunhan otat selvää tekijän referensseistä. 

5. Kysy miten hakukoneoptimoija aikoo nostaa sivustosi hakutulossijoituksia

Tämä on erittäin tärkeä kysymys. Kolme painoarvoltaan suurinta hakukoneoptimoinnin osa-aluetta ovat oikeiden avainsanojen valinta, sisältö ja linkit.

Jos et saa tähän kysymykseen selkeää ja ymmärrettävää vastausta, niin älä osta!

6. Kysy noudattaako hakukoneoptimoija Googlen verkkovastaavan ohjeita

Suomessa toimii ainakin yksi (ruotsalainen) hakukoneoptimointifirma, jonka hakukoneoptimointi perustuu heidän itsensä omistamaan linkkiverkostoon.

Kannattaa lukea Googlen ohjeistus aiheeseen liittyen täältä.

7. Tarkista hakukoneoptimoijan referenssit

Menisitkö sairaalaan leikkaukseen, jos et olisi varma, että leikkaava lääkäri osaa asiansa? 

Hakukoneoptimoinnissa ei onneksi ole yleensä kysymys elämästä ja kuolemasta, mutta ei silti kannata ostaa sikaa säkissä. 

8. Sovi tavoitteista yhdessä hakukoneoptimoijan kanssa

Tavoitteista kannattaa sopia yhdessä hakukoneoptimoijan kanssa, jotta molemmilla osapuolilla on yhteinen näkemys siitä, millaisia tavoitteita hakukoneoptimoinnilla pyritään saavuttamaan. 

Asiantunteva hakukoneoptimoinnin ammattilainen osaa kyllä sanoa ääneen, jos asiakkaan tavoitteet ovat epärealistisia. 

9. Älä sitoudu pitkiin sopimuksiin 

Yksi kuukausi voi olla lyhyt aika hakukoneoptimoinnissa tulosten saavuttamiseen, mutta kyllä jokaisen asiansa osaavan hakukoneoptimoijan pitäisi saada näkyviä tuloksia (orgaanisen liikenteen kasvua / hakutulossijoitusten parannuksia) aikaan parissa kuukaudessa.

Jatkuvassakin palvelussa asiakkaan kannattaa aina pyrkiä toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen kuukauden irtisanomisajalla.

10. Kysy miten kommunikaatio ja raportointi hoidetaan

Selvitä miten kommunikaatio ja raportointi hoidetaan ja kuuluuko palvelun hintaan konsultaatiota vai pitääkö jokaisesta minuutista maksaa erikseen?

11. Hanki mahdollisimman paljon tietoa ja osaamista hakukoneoptimoinnista

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpinä vinkkinä on hakukoneoptimointiosaamisen hankkiminen. Hakukoneoptimoinnin, kuten minkä tahansa palvelun ostaminen on helpompaa silloin, kun ostajalla itsellään on mahdollisimman paljon tietoa aiheesta. 

FAQ

Paljonko maksaa hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimoinnin hinta on Suomessa noin 50-250 € / h. Freelancerit ovat halvempia kuin toimistot.

Kannattaako hakukoneoptimointia ostaa puhelinmyyjältä?

Jos hakukoneoptimoinnin tekijä joutuu turvautumaan puhelinmyyntiin, niin todennäköisesti kyseinen teho ei osaa hakukoneoptimointia. Älä siis osta.

Kannattaako hakukoneoptimointi ostaa 12 kk sopimuksella?

Hakukoneoptimointi vaatii aikaa. Jos myyjä yrittää sitouttaa ostajaa hyvin pitkällä sopimuksella, niin se on silti epäilyttävää. Pyri siis saamaan toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Onko hakukoneoptimointi aina kannattavaa?

Ei todellakaan ole. Riippuu täysin yrityksestä, toimialasta ja kilpailutilanteesta. Hakukoneoptimointi voi olla todella kannattavaa esimerkiksi putkifirmalle ja autokorjaamolle, mutta huono sijoitus lounasravintolalle.

>
Vieritä ylös