Kuka omistaa domainin? Näin selvität asian

Haluatko selvittää kuka omistaa domainin? Tässä artikkelissa näytän kuinka selvität verkkotunnuksen omistajatiedot nopeasti.

Bonuksena näytän myös kuinka on (joskus) mahdollista selvittää domainin omistajataho silloinkin kun domainin omistajatiedot ovat piilotetut maksullisen who is -suojauksen taakse.

Maatunnuksella kuten .fi varustetut verkkotunnuspäätteet

Suomalaisten .fi päätteisten verkkotunnusten omistajatiedot ovat aina julkisia kun kyseessä on yritykselle rekisteröity verkkotunnus.

Aikaisemmin myös yksityihenkilöille rekisteröityjen .fi -verkkotunnusten omistajatiedot olivat julkisia, mutta tilanne on muuttunut toukokuun 2018 jälkeen. 

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen voimaantulon jälkeen yksityishenkilölle rekisteröidystä verkkotunnuksesta julkaistaan ainoastaan verkkotunnustieto, mutta ei mitään muita tietoja käyttäjästä.

Tarkista domain

Voit tarkistaa  verkkotunnuksen omistajatiedot helposti Whois.com sivulla. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on hs.fi domainin omistajatiedot. 

Omistajatiedoilla viitataan nimenomaan kohtaan Holder. Välittäjä eli registrar on useimmiten aivan eri taho kuin domainin omistaja. Joskus näkee kuitenkin tapauksia, joissa verkkotunnus on rekisteröity välittäjän nimiin. 

Periaatteessa myös .fi päätteinen verkkotunnus on mahdollista rekisteröidä käyttämällä keksittyjä omistajatietoja. Tälla tavoin toimimalla verkkotunnuksen rekisteröijä tosin ottaa aikamoisen riskin, sillä väärällä henkilöllisyydellä rekisteröidyn verkkotunnuksen voi myös menettää helposti.

Kansainväliset verkkotunnukset kuten .com, .net ja .info

Kansainvälisten ICANN:in verkkotunnuspäättteiden omistajatietoja voi yrittää selvittää esimerkiksi Whois.com sivulla.

Mikäli domainin omistaja on hankkinut verkkotunnukselleen maksullisen who is -suojauksen, niin siinä tapauksessa verkkotunnuksen omistajatiedot eivät ole näkyvissä. 

Vaikka omistajatietoja ei löytyisikään who is -haulla, niin joskus tiedot saattavat löytyä kuitenkin itse verkkosivustolta esimerkiksi yhteystietoja -sivun alta.

Alla olevassa kuvassa on esimerkki sivustosta, jonka who is -tiedot ovat piilotetut who is -suojauksen taakse.

Domainin omistajatietojen selvittämiseen on olemassa erilaisia epäsuoria keinoja. Esimerkiksi domainin linkkiprofiilia tarkastelemalla saattaa selvitä jotain.

Tässä esimerkin tapauksessamme verkkotunnuksen todennäköisimmän omistajatahon saa kuitenkin helpoiten selville tarkastelemalla lähemmin sivustolla olevia mainoksia. Tällä en tarkoita affiliate linkkejä vaan Google AdSense -mainoksia. 

Jokaisella Google AdSense tilillä on yksilöllinen julkaisijatunnus muotoa ca-pub-xxx. Sivustolla käytettävän julkaisijatunnuksen saa selville kun klikkaa hiiren oikealla painikkeella View page source ja sen jälkeen avaa hakukentän Ctrl-F.

Hakukenttään voi syöttää ca-pub, jolloin julkaisijatunnuksen löytää helposti sivun lähdekoodista.

Kun julkaisijatunnus on selvillä, niin sen jälkeen on aika avata sivusto nimeltään spyonweb.com. Syöttämällä AdSense ID:n hakukenttään on mahdollista löytää kaikki sivustot, jolla kyseinen julkaisijatunnus on käytössä.

Mikäli joukossa on esimerkiksi .fi päätteisiä verkkotunnuksia, niin niiden kohdalla omistajatiedot ovat julkisia ja hyvin todennäköisesti kaikilla sivustoilla on yksi ja sama omistaja.

FAQ

Ovatko domainin omistajatiedot aina julkisia?

Eivät ole. Suomalaisten .fi päätteisten verkkotunnusten omistajatiedot ovat julkisia jos kyseessä on yritykselle rekisteröity verkkotunnus ja piilotettuja jos domain kuuluu yksityishenkilölle.

Kuinka tarkistan domainin omistajatiedot?

Voit tarkistaa  verkkotunnuksen omistajatiedot helposti Whois.com sivulla.

Kuinka otan yhteyttä domainin omistajaan?

Useimilla verkkosivuilla on käytössä yhteydenottolomake. Jos sitä ei löydy, niin kannattaa tarkistaa, jos who is -tiedoista löytyisi sähköpostiosoite.

>
Vieritä ylös