Nettisivujen teko 2020 – Hanki hyvät WordPress kotisivut

Näytän tässä nettisivujen teko oppaassa askel askeleelta kuinka omien hakukoneoptimoitujen WordPress kotisivujen teko (tai ostaminen) onnistuu helposti ja nopeasti ilman aikaisempaa kokemusta.

Mitä kaikkea nettisivujen tekoon liittyy?

Kotisivut voi rakentaa usealle eri alustalle eli julkaisujärjestelmälle. Tämä opas auttaa tekemään valinnan WordPressin ja suosituimpien kotisivukoneiden välillä.

Hyödynnä analytiikkaa

Sivuston pystytyksen lisäksi tämä opas sisältää ohjeet Google Analytics kävijäseurannan asennukseen, Google Search Consolen käyttöönottoon sekä Yoast SEO -hakukoneoptimointityökalun käyttöön. Analytiikan avulla sivustoa voidaan kehittää tietoon (eikä mutu-tuntumaan) perustuen.

Laita hakukoneoptimointi kuntoon

Sivusto, jota nyt luet on rakennettu tämän sivun ohjeiden mukaan, hyödyntäen tällä sivulla lueteltuja työkaluja ja sivusto näkyy Googlen hakutuloksissa ainakin 200:lla eri hakusanalla ja on aivan kärjessä useilla nettisivujen tekoon tai hakukoneoptimointiin liittyvällä hakusanalla.

Kotisivujen teko WordPressilla vai kotisivukoneella?

Nettisivun perustajalla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa, WordPress-nettisivut tai vaihtoehtoisesti kotisivujen teko jonkin kotisivukoneen kuten Weebly tai Wix avulla.

WordPress on maailman suosituin verkkosivustojen kulkaisujärjestelmä, jolla on tehty miljoonia sivustoja aina pienistä blogeista kansainvälisiin verkkokauppoihin.

Jos vertailu WordPressin ja kotisivukoneiden välillä tehdään puhtaasti julkaisujärjestelmän ominaisuuksien ja muokattavuuden perusteella, niin voittajasta ei ole epäselvyyttä.

WordPress voittaa kaikki kotisivukoneet 100-0.

Se, että WordPressin avulla voi tehdä parempia sivustoja kuin kotisivukoneilla ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki WordPress-sivustot olisivat parempia kuin kaikki kotisivukoneilla tehdyt sivustot.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä kun taas kaikki kotisivukoneet ovat suljetun lähdekoodin systeemejä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että WordPress-sivuille on itse hankittava hosting (webhotelli) ja WordPress-sivut on periaatteessa mahdollista rikkoa itse vaikka julkaisujärjestelmä onkin sinänsä hyvin helppokäyttöinen.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kotisivukoneella tehdyt sivut soveltuvat paremmin pienille yrityksille, jotka haluavat yksinkertaiset, edulliset ja varmatoimiset kotisivut ja aikaa on käytettävissä hyvin rajallisesti. WordPress on taas parempi vaihtoehto bloggareille, asiantuntijayrittäjille sekä kaikille muille, jotka haluavat panostaa sivustoonsa.

Tässä nettisivujen teko-oppaassa keskitytään nimenomaan kotisivujen tekoon WordPressilla. Jos olet kiinnostunut tekemään sivut kotisivukoneella, niin käy lukemassa kirjoittamani arviot suosituimmista kotisivukoneista Weeblystä ja Wixistä.

WordPress-nettisivut

Plussat

  • Oma yksilöllinen verkkotunnus
  • Ei ulkopuolisia mainoksia omalla sivustolla
  • Mahdollisuus muokata sivuston ulkoasu juuri sellaiseksi kuin haluaa
  • Paremmat mahdollisuudet ansaita rahaa sivustolla
  • Kaikkea voi muokata julkaisujärjestelmän ja teeman asettamissa rajoissa
  • Parhaat työkalut hakukoneoptimointiin
  • Hosting (webhotelli) yleensä vuositasolla halvempi kuin kotisivukoneiden maksulliset versiot

Miinukset

  • WordPress-nettisivut saa helpommin rikki kuin kotisivukoneella tehdyt
  • Tietoturvasta muistettava itse huolehtia

Kotisivukoneella tehdyt sivut

Plussat

  • Sivut saa pystyyn jopa täysin ilmaiseksi
  • Sivustoa on vaikea saada omalla toiminnalla teknisesti rikki
  • Pienelle yritykselle usein oikeasti toimiva vaihtoehto

Miinukset

  • Ilmaisversion verkkotunnus on muodossa omasivusto.weebly.com
  • Palveluntarjoaja näyttää sivustollasi mainoksia joihin et voi itse vaikuttaa (ilmaisversiot)
  • Ilmaisversion päivitys seuraavalle tasolle maksaa helposti 100€ / vuosi, jonka jälkeenkin palvelu on rajoittunut WordPress-sivustoon verrattuna
  • Ominaisuudet ja muokkausmahdollisuudet ovat rajalliset

Mitä oman WordPress-nettisivun perustamiseen vaaditaan?

Oman nettisivun saa pystyyn WordPress -julkaisujärjestelmällä alle tunnissa. Sinun tulee vain keksiä sopiva verkkotunnus sivustollesi ja sen jälkeen voit ostaa verkkotunnuksen ja siihen liittyvän webhotellin, joltakin hosting palveluntarjoajalta.

Nettisivun tekoon tarvitset siis ainoastaan:

  1. ​Domainin eli verkkotunnuksen
  2. Webhotellin

Webhotelli sisältää valmiiksi kaikki mitä nettisivujen teko vaatii. Käytännössä julkaisujärjestelmän eli WordPressin asennus webhotelliin onnistuu yhdellä WordPress -painikeen klikkauksella webhotellin hallintapaneelista.

Verkkotunnus ja webhotelli kannattaa sitten aina ostaa samalla kertaa ja samasta paikasta, koska silloin verkkotunnus yhdistyy automaattisesti webhotelliin. Muussa tapauksessa joudut päivittämään verkkotunnuksen nimipalvelimet manuaalisesti ja se vaatii erikoisosaamista.

Huomio!

Domainin ja webhotellin ostaminen

Domain ja webhotelli kannattaa sitten aina ostaa samalla kertaa ja samasta paikasta, koska silloin verkkotunnus yhdistyy automaattisesti webhotelliin. Jos hankit domainin eri palveluntarjoajalta kuin webhotellin, niin joudut päivittämään nimipalvelimet manuaalisesti ja se vaatii erikoisosaamista. Verkkotunnuksen saa kaiken lisäksi usein ”kaupan päälle” kun hankkii wenhotellin, joten tämäkin seikka tukee milempien hankintaa samalla kertaa.

Mistä hyvä webhotelli nettisivuille?

Webhotellin valinnassa tärkeitä valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat webhotellin hinta, palvelimen sijainti sekä valittu verkkotunnuspääte.

Halvimmillaan webhotellin voi saada muutamalla kympillä / vuosi, mutta silloin on usein kyseessä ulkomaalainen palveluntarjoaja jonka palvelin saattaa olla esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Jos nettisivu on tehty suomalaiselle yleisölle, niin ei ole mitään järkeä hankkia webhotellia, jonka palvelin sijaitsee Amerikassa, sillä lopputuloksena on todennäköisesti hidasteleva ja muutenkin takkuileva sivusto, jonka hakukonenäkyvyys myöskin kärsii puutteellisesta nopeudesta.

On kuitenkin olemassa myös hyviä ulkomaalaisia palveluntarjoajia, joilla on nopeat palvelimet Euroopassa.

Kuitenkaan kaikki ulkomaalaiset palveluntarjoajat eivät myy .fi päätteisiä verkkotunnuksia. Tämä mikaeljukarainen.com -sivusto käyttää muuten Zonerin webhotellia, joka on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto. 

Zonerin webhotelleihin kuuluu aina ilmainen verkkotunnus, automaattinen varmuuskopiointi päivittäin sekä ilmainen SSL-salaus ja SSL-sertifikaatti. Katso lisää!

Näin asennat WordPressin webhotelliin

WordPressin asennus webhotelliin on erittäin helppoa. Käytännössä asennus tapahtuu aina niin, että webhotellin hallintapaneelista klikataan asenna WordPress -kuvaketta, joka käynnistää ohjatun asennuksen.

Eri palveluntarjoajilla webhotellien hallintapaneelien ulkoasut vaihtelevat jonkin verran, mutta kaikki toimivat samalla periaatteella. Asennuksen aikana sinun tulee ainoastaan asettaa käyttäjätunnus ja salasana kun asennusohjelma sitä pyytää, muuten asennus on täysin automaattinen.

Kun asennus on valmis niin asennusohjelma ohjaa sinut WordPressin hallintapaneeliin, jossa voit alkaa muokata sivustoa.

Alla olevassa kuvassa on WordPressin hallintapaneeli, josta käsin nettisivua pääsee rakentamaan. Hallintapaneeli ja kaikki toiminnallisuudet toimivat täysin suomen kielellä.

WordPress ulkoasun ja asetusten muokkaus

WordPressiin on saatavilla tuhansia ilmaisia ulkoasuteemoja.

WordPressissa on valmiiksi asennettuna yleensä kolme erilaista teemaa, joista yksi on käytössä.

Voit klikata hallintapaneelista ulkoasu->teemat ja pääset selaamaan tuhansia erilaisia teemoja.

Uuden teeman asennus onnistuu yhdellä klikkauksella.

WordPress sivujen ylläpito ja päivitys

WordPress sivuja on helppo ylläpitää ja päivittää kun muistaa pitää muutamat perusasiat mielessä.

Sivuston toiminnan ja tietoturvan kannalta ykkösasia on päivittää itse WordPress sekä kaikki asennetut lisäosat aina uusimpaan versioon.

Päivityksiä ei kuitenkaan ole pakko tehdä manuaalisesti vaan voit säätää valintasi mukaan tietyille tai kaikille päivityksille automaattisen asennuksen.

  • Huolehdi, että WordPressin ja lisäosien päivitykset ovat ajantasalla
  • Pidä vain tarpeelliset lisäosat asennettuna
  • Suosi sellaisia teemoja ja lisäosia joita päivitetään aktiivisesti
  • Käytä tietoturvaa parantavaa lisäosaa kuten Wordfence 

Mikäli haluat mahdollisimman huolettoman WordPress sivujen ylläpidon, niin sinun kannattaa tsekata Zonerin WordPress Hosting.

Zonerin palvelu huolehtii WordPress-julkaisujärjestelmän päivityksistä ja he myös testaavat myös sivuston toiminnan päivitysten jälkeen.

Palvelu kattaa itse WordPressin päivitysten lisäksi kaikki lisäosat ja ulkoasuteemat. 

Zonerin WordPress Hostingin hinta on alkaen 16€ /kk, joka on mielestäni todella kohtuullinen summa kun ottaa huomioon, että rahalla saa Suomen nopeimmat palvelimet ja oikeasti luotettavan ylläpidon.

Nettisivujen Google näkyvyys ja hakukoneoptimointi

Vaikka yrityksen kotisivut tai kotiäidin blogi olisi kuinka suurella vaivalla tehty, niin nettisivuista ei ole mitään hyötyä jos ne eivät näy Googlessa ja kukaan ei löydä sivustolle.

Sivujen Google näkyvyyteen on kuitenkin helppo vaikuttaa hakukoneoptimoinnilla.

Hakukoneoptimointi tarkoittaa prosessia, jonka avulla sivusto pyritään saamaan mahdollisimman hyville sijoituksille Googlen orgaanisissa hakutuloksissa. 

Googlen hakutulossivu koostuu maksetuista mainoksista ja orgaanisista hakutuloksista.

Hakusanamainonta voi toimia erittäin hyvin tuotteita ja palveluja myyvien yritysten kohdalla, mutta se on kallista ja blogien sekä sisältösivustojen kohdalla mainonta harvoin tulee kyseeseen. 

Hakukoneoptimoinnilla pyritäänkin vaikuttamaan nimenomaan orgaanisiin hakutuloksiin.

Tutkimusten mukaan orgaaniset hakutulokset saavat koko ajan kasvavasta mainnonnasta huolimatta vielä valtaosan klikkauksista ja itse asiassa mainokset eivät edes näy kaikille käyttäjille, koska mainostenesto-ohjelmat ovat nykyään aika suosittuja. 

Hakukoneoptimointi ei ole mitään rakettitiedettä ja jos aikaa ja opiskeluhaluja löytyy, niin kuka tahansa voi oppia tuottamaan hakukoneoptimoitua sisältöä melko pienellä vaivalla.

Jos kyseessä ei ole kovin kilpailtu aihepiiri / toimiala, niin pelkästään laadukkaalla ja hakukoneoptimoidulla sisällöllä voi saada sivuston nousemaan Googlen hakutulosten ensimmäiselle sivulle.

WordPressiin on saatavilla erinomainen ja ilmainen lisäosa,  jonka avulla hakukoneoptimoidun sisällön tuottaminen käy helposti. Tämä lisäosa on Yoast SEO ja se kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön jokaisella WordPress sivustolla. 

Jos kyseessä on kuitenkin kilpailtu aihepiiri, niin ei välttämättä riitä, että kaikki asiat tehdään sivustolla hakukoneoptimoinnin näkökulmasta oikein.

Hakukoneoptimointi on nimittäin paljon muutakin kuin hakukoneoptimoidun sisällön tuottamista.

Kun kilpailua on paljon, niin todennököisesti muutkin sivustot tekevät paljon asioita hakukonenäkyvyyden eteen.

Tämän vuoksi on tärkeää tehdä hakukoneoptimointia niin, että optimoinnissa otetaan huomioon kaikki tärkeimmät hakukoneoptimoinnin osa-alueet, joihin kuuluvat muun muassa ulkoiset linkit ja sivuston rakenne.

Google Analytics kävijäseurannan asentaminen sivustolle

Google Analytics on ilmainen kävijäseurantaohjelma, jonka avulla voidaan mitata verkkosivuston kävijämääriä, seurata mistä kävijät sivustolle tulevat ja mitä he sivustolla tekevät. 

Ensimmäinen askel Google Analyticsin käytössä on tilin avaaminen, joka onnistuu helposti osoitteessa https://analytics.google.com/analytics/web/

Kun Analytics tili on avattu ja seurantatunnus hankittu niin seuraava askel on Google Analyticsin asentaminen sivustolle. Analyticsin asentaminen sivustolle onnistuu helpoiten käyttämällä ilmaista WordPress lisäosaa.

Alla olevassa kuvassa on muutama hyvä vaihtoehto. Google Analyticsin käyttöönotto sivustolla onnistuu helposti muutamalla klikkauksella esimerkiksi MonsterInsightsin Analytics lisäosan kanssa.

Kun Google Analytics on onnistuneesti asennettu sivustolle, niin se alkaa kerätä dataa kävijöistä. Tätä dataa kannattaa jatkossa hyödyntää sivuston kehittämisessä ja markkinoimisessa.

Google Search Console käyttöönotto

Google Search Console on kaikille verkkosivustojen omistajille ja ylläpitäjille tarkoitettu ilmainen palvelu, jonka avulla voidaan seurata ja ylläpitää sivuston näkyvyyttä Google-hakutuloksissa sekä suorittaa vianetsintää.

Search Console auttaa seuraamaan sivuston liikennettä, parantamaan sen sijoitusta Googlen hakutuloksissa ja tekemään perusteltuja ratkaisuja sivuston hakutulosten näkymisen suhteen. 

Search Consolen käyttöönotto onnistuu helposti alla olevilla ohjeilla:

  1. Kirjaudu sisään / rekisteröidy Search Consoleen
  2. Valitse ”lisää ominaisuus” ja syötä sivustosi url-osoite
  3. Seuraavaksi sinun on vahvistettava sivustosi omistajuus

Sivuston omistajuuden vahvistaminen onnistuu usealla vaihtoehtoisella menetelmällä, mutta kaikista helpoin on Google Analytics vahvistus. Jos olet jo asentanut Google Analyticsin sivustollesi, niin voit vahvistaa sivuston omistajuuden Search Consolessa valitsemalla Google Analytics ja painamalla punaista VAHVISTA -painiketta.

Vaihtoehtoinen ja myöskin helppo tapa vahvistaa omistajuus on tehdä se Yoast SEO -lisäosan kautta ja tässä ohjeet siihen.

Sivuston vahvistamisen jälkeen saat vielä ilmoituksen vahvistuksen onnistumisesta. Kun sivuston omistajuus on onnistuneesti vahvistettu, niin seuraavaksi kannattaa lisätä sivustokartta Google Search Consoleen.

Sivustokartan lisääminen Search Consoleen onnistuu helposti kun valitset WordPressin hallintapaneelissa Yoast SEO -lisäosan yleiset asetukset (General) ja kopioit sivustokartan url-osoitteen kohdasta ”see the XML sitemap”.

Kun olet kopioinut sivustokartan url-osoitteen, niin mene Search Consoleen ja avaa kohta ”Sivustokartat”.

Saat nyt helposti lisättyä sivustokartan syöttämällä sivustokartan url-osoitteen Seach Consoleen.

Kotisivujen tekeminen itse vs kotisivujen teettäminen ammattilaisella

Koska kotisivujen teko on nykyään todella helpoa, niin miksi kukaan haluaisi maksaa työstä ja teettää kotisivut ammattilaisella?

Yksinkertaista sivustoa ei kannatakaan teettää ammattilaisella, jos vain yhtään löytyy aikaa ja osaamista / oppimishaluja.

Kotisivujen teettämistä ammattilaisella kannattaa harkita silloin, kun itsellä ei riitä aikaa opiskeluun. 

Jos harkitset kotisivujen ostamista, niin käy lukemassa hakukoneoptimoidut kotisivut yritykselle -oppaamme. Voin kanssa henkilökohtaisesti suositella tätä WordPress nettisivujen tekijää.

Kannattaa muistaa myös, että kotisivujen teettäminen ulkopuolisella vaatii aina aikaa ja rahaa.

Monimutkaisemmissa projekteissa jo itse tarjouspyynnön laatimiseen kannattaa varata huolella aikaa.

Nerot.fi sivustolta löytyy kotisivujen hintalaskuri, jonka avulla voi haarukoida kuinka paljon perustason kotisivujen teettäminen freelancerilla / pienellä toimistolla tulisi maksamaan. 

Mikäli päädyt teettämään nettisivut ammattilaisella, niin kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

  • Käytä aikaa hyvän tekijän löytämiseen ja muista tutustua referensseihin
  • Sopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena ja sopimuksessa tulisi tarkasti määritettä mitä on tilattu ja mikä on hinta
  • Ota selvää kuinka helppoa sivuston muokkaus tai jatkokehitys on myöhemmin itse tehtynä tai toisella ammattilaisella teetettynä 
  • Ahti Auno / Arvolan Luomutila Oy sanoo:

    Kiitoksia artikkelista !

  • Martin sanoo:

    Hyvä artikkeli, juuri se jota tarvitsin vahvistaakseni joitain käsityksiäni aiheeseen liittyen, kiitos paljon Mikael!

    Ja tekstissä todella vähän kirjoitus vihreitä, olisko 3-4 kaikkiaan.

  • >
    Scroll to Top