Domain-nimen vaikutus hakukonenäkyvyyteen

Ennen vanhaan domain-nimellä oli paljon suurempi vaikutus sivuston hakukonenäkyvyyteen kuin nykyään.

Hakutulosten kärkipäähän saattoi ennen päästä käyttämällä hakusanaa vastaavaa verkkotunnusta eli exact match domainia.

Google päivitti kuitenkin algoritmiaan vuonna 2012, jonka jälkeen heikkolaatuisella sisällöllä (ja heikkolaatuisella linkkiprofiililla) varustetut exact match domainit eivät enää pärjää hakutuloksissa. 

Toimiiko hakusanaa vastaava exact match domain vielä nykyään?

Avainsanan käyttäminen domain-nimessä antaa vielä tänäkin päivänä merkittävää etua hakutulossijoituksiin kyseisellä avainsanalla ja avainsanan eri variaatioilla.

Jos kohdeavainsana olisi esimerkiksi siivouspalvelu, niin silloin avainsanaa vastaava exact match domain olisi siivouspalvelu.fi.

Toisaalta exact match domainin käyttö voi johtaa tilanteeseen, jossa sivuston ankkuritekstiprofiilista tulee ylioptimoitu, josta seuraa taas Googlen Penguin algoritmiin perustuva rangaistus sivustolle ja hakukonenäkyvyys kärsii. 

Turvallisempi vaihtoehto exact match domainille on partial match domain, jossa avainsana esiintyy osana domain nimeä.

Kohdeavainsanalle siivouspalvelu voisi helposti keksiä kymmeniä erilaisia partial match domaineja, jotka sisältävät sanan siivous. 

Miksi hakusanadomain sotkee ankkuritekstiprofiilin?

Linkkien ankkuriteksteillä on aina ollut todella suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. 

Koska exact match domainien kohdalla avainsana sisältyy verkkotunnukseen, niin ankkuritekstiprofiilista tulee todella helposti ylioptimoitu ellei sivuston sivuston ylläpitäjällä ole osaamista ja kykyä ulkoisten linkitysten rakentamiseen ja kontrollointiin. 

Ylioptimoitu ankkuritekstiprofiili aiheuttaa Googlen Penguin algoritmipäivitykseen perustuvan rangaistuksen sivuston hakukonenäkyvyydelle.

Brändi vai avainsana domainissa?

Kannattaako siis domainiksi valita brändinimi tyyliin Google vai sitten exact match domain / partial match domain?

Vastaus riippuu hyvin pitkälti siitä mihin käyttöön sivusto on tulossa. Jos kyseessä on yritys, joka toimii kansallisilla tai kansainvälisillä markkinoilla, niin domainiksi kannattaa valita brändinimi.

Jos kyseessä on sen sijaan paikallinen palveluyritys tai affiliate-sivusto, niin silloin domainiksi kannattaa harkita exact match domainia, jos sellainen on saatavilla tai vaihtoehtoisesti partial match domainia.

Vanhentunut domain eli expired domain

On olemassa eräs poikkeustapaus, jolloin domainin valinnalla ja domain-nimen varaamisella voi olla suuri merkitys hakukonenäkyvyyteen.

Joka päivä maailmalla vanhenee kymmeniä tuhansia domaineja ja Suomessakin satoja. Vanhentuneet domainit ovat tyypillisesti peräisin käyttäjiensä hylkäämistä sivustoista tai konkurssiin menneiltä yrityksiltä. 

Joskus vanhentuneella domainilla on jo valmiiksi vahva linkkiprofiili, jolloin vanhentuneen domainin varaamalla ja uuden sivuston perustamalla voi saada merkittävästi etumatkaa hakukoneoptimoinnissa verrattuna täysin uuteen domain-nimeen.

Ennen domain-nimen varaamista kannattaa aina tarkistaa onko se ollut aikaisemmin jonkun toisen käytössä. Tarkistuksen voi tehdä wayback machinen avulla. 

Domainin linkkiprofiilin analysointi taas onnistuu parhaiten Ahrefsin kanssa. Vaikka domainilla olisikin valmiiksi vahva linkkiprofiili, niin siitä ei välttämättä ole mitään hyötyä hakukoneoptimoinnin kannalta ja joissain tapauksissa vaikutus voi olla myös negatiivinen.

Positiivisen / negatiivisen vaikutuksen määrittelee ennen kaikkea domainin ankkuritekstiprofiili ja edellisen sivuston aihepiiri. Jos aikaisempi sivusto on kertonut kissoista ja haluat perustaa vanhentuneelle domainille tietokoneaiheisen sivuston, niin silloin vahvastakaan linkkiprofiilista tuskin on hyötyä.

>
Scroll to Top