Domainin ostaminen – Mistä oma domain verkkosivuillesi?

Jokainen verkkosivusto tarvitsee osoitteen ja domain eli verkkotunnus on verkkosivuston osoite.
Tässä artikkelissa kerron kaiken mitä pitää tietää aiheesta domainin ostaminen.

Mikä on domain?

Domain on verkkosivuston osoite. Esimerkiksi tämän sivuston domain on mikaeljukarainen.com Kirjaimin kirjoitettu domain nimi muutetaan ip-osoitteeksi DNS nimipalvelujärjestelmän avulla.

Jokainen verkkosivusto tarvitsee vähintään yhden domainin ja yhteen verkkosivustoon voi osoittaa yksi tai useampi domain. 

Tarkista onko domain vapaa

Domainin saatavuus kannattaa tarkistaa aina ihan ensimäiseksi. Domain saattaa silti olla varattu vaikka selaimella ei löytyisikään domainia vastaavaa nettisivua.

Voit tarkistaa domainin saatavuuden helposti siihen tarkoitetulla työkalulla. Esimerkiksi Zonerin työkalu näyttää domainin saatavuuden samalla kertaa useilla eri domain-päätteillä kuten ,fi, .com tai .info. 

Mistä domain kannattaa ostaa?

Domain kannattaa yleensä ostaa samasta paikasta kuin webhotelli. Muussa tapauksessa joudut päivittämään domainin nimipalvelimet manuaalisesti ja se vaatii erikoisosaamista.

Domainin saa lisäksi hyvin usein ”kaupan päälle” kun hankkii webhotellin, joten tämäkin seikka tukee molempien hankintaa samalla kertaa.

Suosittelen ostamaan domainin ja webhotellin suomalaiselta Zonerilta. Käytän Zonerin palveluita omilla sivustoillani ja esimerkiksi tämä nettimylly.fi on asennettu Zonerin webhotelliin.
Zonerin webhotelleihin kuuluu aina ilmainen verkkotunnus, automaattinen varmuuskopiointi päivittäin sekä ilmainen SSL-salaus ja SSL-sertifikaatti. Katso lisää!

Voit toki ostaa ja rekisteröidä ensiksi pelkän domainin ja hankkia webhotellin vasta myöhemmin kun haluat laittaa sivuston pystyyn. Pelkän domainin rekisteröinti on varsin edullista ja joskus on viisasta rekisteröidä domain varmuuden vuoksi itselleen mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Varatun domainin ostaminen

Havittelemasi domain saattaa olla varattu jonkun toisen toimesta vaikka mitään domainiin liittyvää sivustoa ei olisi olemassakaan. Voit tarkistaa domainin omistajatiedot täältä.

Maatunnuksilla varustetuissa verkkotunnuksissa on aina julkiset omistajatiedot. Muissa verkkotunnuksissa omistajatiedot voivat olla joko julkiset tai salatut, mutta joskus omistajatiedoiltaan salatuissakin domaineissa on jokin sähköpostiosoite, jonka kautta verkkotunnuksen omistajaan on mahdollista ottaa yhteyttä. 

Maailmalla varattujen domainien kauppa on hyvin yleistä ja hinnat alkavat noin kymmenestä eurosta / domain ja kallein koskaan myyty domain on Cars.com, jonka hinta oli 872 miljoonaa dollaria.

Kokonaan toinen asia onkin kannattaako pelkästä verkkotunnuksesta maksaa mitään sen nimen vuoksi. Tähän ei ole tietenkään olemassa yksiselitteistä vastausta vaan asia on aina tapauskohtaisesti harkittava.

Domain-nimi ja sen vaikutus hakukoneoptimointiin

Domainin nimellä oli ennen vanhaan suuri vaikutus hakukonenäkyvyyteen domain-nimeä vastaavilla hakusanoilla. Kuitenkin nykyään tämä etu on lähestulkoon kadonnut Googlen algoritmipäivitysten vuoksi ja mitään domain-nimeä ei kannata rekisteröidä pelkästään siinä toivossa, että siitä olisi etua hakukoneoptimoinnin kannalta. 

Joskus domainilla voi kuitenkin olla hyvin vahva linkkiprofiili taustallaan, josta voi olla merkittävääkin hyötyä hakukoneoptimoinnin kannalta. Domain on saattanut olla aikaisemmin esimerkiksi jonkin suositun verkkosivuston käytössä kunnes sivusto on sitten syystä tai toisesta lopetettu.

Lue lisää: Domain-nimen vaikutus hakukonenäkyvyyteen

Voit tarkistaa helposti onko verkkotunnus ollut aikaisemmin jonkin sivuston käytössä Wayback Machinen avulla. 

>
Scroll to Top
Vieritä ylös